کلید هوایی (Air Circuit Breaker) یا کلید اتوماتیک هوایی که به اختصار ACB می گویند، در واقع یک کلید اتوماتیک است که در جریان های بالا و در ورودی تابلو برق فشار ضعیف مورد استفاده قرار می گیرد.
یک نوع قطع کننده مدارCircuit Breaker است که وظیفه حفاظت مدار را برعهده دارد. کلیدهای هوایی دو کار مهم انجام می دهند. کار اول سوئیچینگ و کار دوم حفاظت از مدار در برابر مشکلات ایجاد شده در شبکه مانند اتصال کوتاه ، افزایش حرارت و …. مدل های کلید هوایی فشار ضعیف، معمولا در رنج جریانی 630 آمپر تا 6300 آمپر و در ولتاژ کاری 690 ولت تولید می شوند.
خاموش شدن جرقه در فضای باز دانست. کلید هوایی از هوا برای محافظت از یک مدار الکتریکی در برابر صدمات ناشی از جریان اضافی در اثر اضافه بار یا اتصال کوتاه استفاده می کند. حفاظت کلیدهای هوایی هم به دو صورت مغناطیسی و حرارتی است. این کلید پس از عمل کردن می تواند به صورت دستی یا اتوماتیک دوباره وارد مدار شود. کلید اتوماتیک ACB نسبت به سایر کلیدهای اتوماتیک فشار ضعیف، رنج جریانی بالاتری را پوشش می دهند و لذا بیشتر در ورودی تابلوها به کار می روند.
انواع کلید های هوایی
- ثابت یا فیکس
- کشویی یا متغیر
کلیدهای هوایی دارای دو کنتاکت می باشند:
الف) کنتاکت های اصلی که در شرایط وصل کلید وظیفه عبور جریان را بر عهده دارند .
ب) کنتاکت های جرقه زن یا arcing contact که در لحظه قطع و وصل کلید تابلو عمل هدایت جرقه به سمت جرقه گیر را انجام می دهند .
کلیدهای اتومات هوایی دارای دو عدد کنتاکت اصلی (از جنس مس ) برای عبور جریان در شرایط بار عادی استفاده می شود ،و کنتاکت جرقه زن (از جنس کربن) می باشند.
یک کلید هوایی را می توان به دو بخش خارجی و داخلی تقسیم کرد.
بخش خارجی Air Circuit Breaker
- دکمه خاموش و روشن
- نشانگر موقعیت تماس
- نشانگر مکانیزم ذخیره انرژی
- نشانگر LED
- کلید ریست
- کلید سه موقعیتی (اتصال، آزمایش، ایزوله)
- نشانگر موقعیت سه وضعیتی (اتصال، آزمایش، قطع)
- کنترلر
- پلاک مشخصات
- دسته مکانیکی ذخیره کننده انرژی
- نمایشگر دیجیتال
اجزای تشکیل دهنده بخش داخلی کلید هوایی
- سازه نگهدارنده فولادی
- ترانسفورماتور جریان به منظور حفاظت از واحد تریپ (Trip Unit)
- محافظ قوس الکتریکی
- جعبه ترمینال
- فنرهای بسته شدن
- ترمینال های افقی
- کنترلر باز و بسته شدن مدارشکن
- صفحات برقراری تماس
کلیدهای هوایی هم از خانواده کلیدهای کامپکت هستند که برای حفاظت در برابر جریان اتصال کوتاه و اضافه بار معمولا در ورودی اصلی در طراحی تابلو برق مورد استفاده قرار می گیرند . باتوجه به اینکه سیستم اطفا جرقه در این کلیدها در هوای آزاد صورت می گیرد به این کلیدها نیز کلید هوایی گفته می شود ، عمر این کلیدها بطور متوسط تا ۲ برابر کلیدهای MCCB است .
انواع حفاظت در کلید اتوماتیک ACB
- مغناطیسی
- حرارتی
- الکترونیکی
- میکروپروسسوری
تفاوت کلید هوایی و دژنکتور
دژنکتور Disjoncteur یک واژه فرانسوی معادل با Circuit Breaker است که در زبان فارسی به عنوان مدار شکن می شناسیم. یعنی هر تجهیز الکتریکی که به منظور حفاظت از یک مدار در مقابل خطرات ناشی از اتصال کوتاه و افزایش بار استفاده می شود. پس کلید هوایی یک دژنکتور است.
کلید ACB هوایی سه پل یا چهار پل
کلید سه پل فقط حفاظت فازها را بر عهده دارد اما کلید چهارپل علاوه بر فازها حفاظت نول را هم بر عهده می گیرد.
مشاهده انواع مدل های کلید اتوماتیک هوایی زیمنس
مشاهده انواع مدل های کلید هوایی هیوندای
مزایای کلید اتوماتیک هوایی
امکان بسته شدن و استفاده مجدد با سرعت بالا وجود دارد و می توان از آن به دفعات در مدار استفاده کرد.
کلید اتوماتیک ACB معمولا به نگهداری کمی نیاز دارد. و احتمال وقوع آتش سوزی در مقایسه با مدارشکن های روغنی پایین تر است. کلیدهای هوایی ابعاد کوچکی دارند که این امر به این دلیل است که رشد دی الکتریک بسیار سریع اتفاق می افتد و به همین دلیل فاصله هوایی بسیار کمی برای کنتاکت ها نیاز است.
پایداری مدار تنها به سرعت عملکرد کلید هوایی وابسته است و به همین دلیل همواره ثابت می ماند.
فرق کلید هوایی و کلید کمپکت در چیست؟
ابعاد کلیدهای هوایی در مقابل کلیدهای اتوماتیک کمپکت بسیار بزرگتر است.
کلیدهای هوایی وزن بیشتری را به خود اختصاص میدهند.
کلیدهای هوایی فقط به صورت سه فاز تولید میشوند.
Air Circuit Breaker در آمپراژ بالا تولید و استفاده میشوند و فقط در آمپراژ 600 الی 1600 آمپر با کلید اتوماتیک کمپکت مشترکاند.
قدرت قطع کلیدهای هوایی (به استثنا قدرت قطع 65 کیلو آمپر) بیش از کلیدهای اتوماتیک کمپکت هستند.
کلید اتوماتیک کمپکت جریانهای کاری پایین را به خوبی پوشش میدهد.
واحد حفاظت در کلید اتوماتیک کمپکت میتواند به صورت مغناطیسی، حرارتی و الکترونیکی باشد؛ این در حالیست که در کلید هوایی فقط به صورت الکترونیکی است.
واحد حفاظت کلیدهای هوایی در برندهای مختلف، دارای تنوع است و این مورد کمتر در کلیدهای اتوماتیک کمپکت دیده میشود. بر همین اساس نوع و میزان حفاظت نیز متفاوت با کلیدهای اتوماتیک کمپکت است.
فرق کلید اتوماتیک ACB و کامپکت در مورد محل نصب به این صورت است که کلید هوایی معمولاً در ابتدای فیدر یا خط شبکه نصب شده و محل نصب کلید اتوماتیک در ابتدای تابلو برق توزیع یا مدار مصرف کننده است
خرید کلید هوایی
کانکتور الکتریک به عنوان یکی از بزرگترین عرضه کنندگان انواع تجهیزات برق صنعتی از جمله انواع کلید اتوماتیک با بهترین قیمت و بهترین کیفیت در بازار لاله زار تهران است و همواره رضایت مشتریان را سرلوحه کار خود قرار داده است.
برای مشاوره و خرید انواع کلید اتوماتیک هوا یی از طریق شماره های تماس و پیام رسان های زیر با کارشناسان ما در ارتباط باشید.