در حالت کلی انواع کلید در تابلو برق کار قطع و وصل جریان و کنترل مدار، جداسازی جریان و حفاظت از دستگاه را انجام می دهند. به همین دلیل بهتر است با مشخصات، ویژگیها و کاربردهای هر کدام بیشتر آشنا شوید. همه انواع کلیدها بر اساس رنج جریان و نوع حفاظتی که دارند تقسیمبندی میشوند.
در این مطلب به انواع کلیدهایی که در تابلو برق به کار می روند و همچنین تفاوت کلیدها با هم می پردازیم.
کلید مینیاتوری چیست؟
Miniature Circuit Breaker (MCB) که به نام فیوز مینیاتوری هم معروف است. این نوع کلیدها قابل تنظیم نیستند و جریان کمتر از ۱۰۰۰ آمپر را تحمل میکنند.
در مواقعی که احتمال ایجاد اضافه جریان وجود دارد، برای محافظت از خطاهای جریان اضافه مورد استفاده قرار میگیرد. معمولا این کلیدها قدرت قطع کردن ۶ تا ۱۰ کیلوآمپر را دارند. همچنین بریکر مینیاتوری دوپل در دو حالت، دو فاز و یک فاز به اضافه نول مورد استفاده قرار میگیرد.
این کلیدها در انواع تک پل تا ۴ پل در بازار موجود بوده و همه آنها دارای حفاظت هم هستند. همچنین بین تمامی پلها ارتباط وجود دارد و در سفارش تابلو برق ساختمانی، سیمکشی و مدارهای روشنایی کاربرد دارند.
انواع برندهای کلید مینیاتوری
- کلید مینیاتوری هیوندای
- کلید مینیاتوری اشنایدر
- کلید مینیاتوری پارس فانال
- فیوز مینیاتوری کاوه
- کلید مینیاتوری چانت
- فیوز مینیاتوری LS
کلید خشک یا ایزولاتور (RCCB) چیست؟
کلید جریان نشتی (RCD-RCB-RCCB) در صورتی که اختلافی بین جریان رفت و برگشت در مدار ایجاد شود عمل می کند و مدار را قطع میکند.
ایزولاتور یا کلید خشک یکی از زیرمجموعههای کلید مینیاتوری هستند. تفاوت آنها در نداشتن محافظ میباشد. در واقع کلید خشک هیوندای به عنوان جداکننده بین کلید مینیاتوری و بار قرار می گیرد. با استفاده از آن هنگام تعمیرات و بازرسی بار، جریان را قطع کرد و در نتیجه از وصل ناگهانی و ناخواسته جریان هنگام تعمیرات در امان ماند.
این کار برای ساده شدن تعمیرات و بازرسیهای لازم انجام میشود. با استفاده از آنها میتوان راحت جریان برق را قطع و کار تعمیر را انجام داد. به این ترتیب از بروز حوادث غیر قابل کنترل جلوگیری میشود.
کلید اتوماتیک (MCCB) چیست؟
کلید کمپکت یا اتوماتیک یکی از رایجترین و محبوبترین انواع کلید در تابلو برق هستند. به همین دلیل استفاده از آنها روی قیمت تابلو برق تاثیرگذار است. وقتی کابلها با اتصال کوتاه یا اضافه بار مواجه میشوند میتوان از این کلید استفاده کرد.
با توجه به بار سرعت قطعی جریان متفاوت خواهد بود. به همین دلیل در جریانات بالا و ولتاژ ضعیف کاربرد بیشتری دارند. کلیدهای کمپکت برای محافظت در برابر جریان خطا و افزایش دما مورد استفاده قرار میگیرند. همچنین در انواع مدلهای چند آمپر تا چند هزار آمپری وجود دارند.
کلیدهای اتوماتیک در انواع تک پل تا ۴ پل تولید میشوند و بیشتر در صنایع مورد استفاده قرار میگیرند. به همین دلیل برای خرید تابلو برق صنعتی در تهران، آشنایی با آنها ضروری محسوب میشود. این کلیدها قابلیت مدیریت و کنترل از راه دور را دارند.
کلید هوایی (ACB) چیست؟
کلید هوایی که تحت عنوان کلید قدرت هم شناخته میشود، یکی از انواع کلید در تابلو برق است. این کلیدها در جریانهای صد هزار آمپری تا چند هزار آمپری موجود هستند. به دلیل خاموش کردن آرک در محفظهای از خلا به عنوان هوایی شناخته میشوند.
در مواقع آستانه قطع یا تاخیر، قابلیت تنظیم بسیار مناسبی دارند. به همین دلیل برای حفاظت از تجهیزات و دستگاههای حساس به کار گرفته میشوند. قابلیت این را دارند که از طریق شبکه یا از راه دور قطع و وصل شوند.کاربرد انواع کلید در تابلو برق
این کلیدها قدرت قطع و وصل جریانات اتصال کوتاه بسیار مناسبی دارند. به همین دلیل در حفاظت تجهیزات نیروگاهی مورد استفاده قرار میگیرند.
نکاتی درباره کلید محافظ جان (RCCB)
کلید محافظ جان یکی از انواع کلید در تابلو برق است که عملکرد آن با مقایسه جریان نول و فاز انجام میگیرد. در واقع وقتی نشت جریان به زمین فاز و نول باهم مطابقت نداشته باشد، کلید محافظ جان آن را تشخیص داده و برای حفاظت از مدار، جریان را در عرض ۳۰ ثانیه قطع میکند.
کلید محافظ جان در حقیقت جریانهای نشت شده حتی با اندازهای کم را که به وسیله فیوز شناختهنشده، ولی قادرند زمینهساز برقگرفتگی و یا آتشسوزی بشوند، شناسایی نموده و مدار موردنظر را در چند صدم و یا دهم ثانیه جدا و یا قطع میکند.
از این کلیدها بیشتر برای حفاظت مدارهایی که جریان بین ۱۰ تا ۳۰ آمپری استفاده میشود. البته این میزان جریان بسیار کوچک بوده به طوری که امکان بروز شوکهای خطرناک را به صفر میرساند. این کلیدها با حساسیت بالایی که دارند، هنگام تغییرات بار الکتریکی، باعث شارش جریان به سمت زمین میشوند. با انجام سریع این کار، حفاظت از مدار به خوبی انجام میشود.
کلید بار چیست؟
این کلید که با عناوین سوئیچ و کلید مکانیکی هم شناخته میشود، قابلیت وصل، قطع و عبور دادن جریان نرمال مدار را داراست. کلید بار در صورت اتوماتیک بودن در انواع دژنکتور و هوایی شناخته میشوند.
هر کدام از این کلیدها بر اساس نیاز در تابلو برق نصب میشوند. به همین ترتیب انرژی مورد نیاز هر بخش را از خود عبور میدهند. کلیدهای بار از نظر عمق نصب، ارتفاع نصب، محل ورود و خروج هادی، میزان فاصله از تجهیزات جانبی و نگهداری باهم تفاوتهایی دارند.
خرید انواع کلید تابلوبرق
کانکتور الکتریک تامین کننده انواع کلید اتوماتیک، کلید هوایی، کلید مینیاتوری، کلید محافظ جان ، کلید خشک و …. در بازار تهران می باشد.
برای استعلام موجودی و قیمت انواع کلید محافظتی برق با شماره های زیر تماس گرفته و یا در پیام رسان های ایتا، روبیکا، تلگرام یا واتساپ با کارشناسان فروش ما در ارتباط باشید.