کنتاکتور چیست؟ معرفی انواع کنتاکتور

folder_openکنتاکتور

درکنتاکتور Contactor، یک کلید کنترل شونده به صورت الکتریکی است که برای ایجاد یا قطع ارتباط جریان استفاده می‌شود. انواع کنتاکتور از اصلی ترین تجهیزات برق صنعتی است و در صنعت و اتوماسیون صنعتی کاربرد زیادی دارد.

کارکرد کنتاکتور بسیار مشابه رله بوده با این تفاوت که در دستگاه هایی که با جریان بالاتر کار میکنند از کنتاکتور و دستگاه های با جریان پایین‌تر، رله به کار برده می شود.

کنتاکتور دارای سه بخش بوبین ، محفظه یا قاب و کنتاکت‌ است.

یکی از اصلی ترین و پرکاربردترین تجهیزات برق صنعتی است که در صنعت و اتوماسیون صنعتی کاربرد بسیاری دارد.

کنتاکتور یک کلید قابل کنترل است که به صورت الکترونیکی کار می‌کند و در تابلو برق ها نیز کاربرد بسیاری دارد، به این صورت که می‌توان گفت، یکی از اصلی ترین قطعات تابلو برق ها به حساب می‌آید. کنتاکتورها برای کنترل انواع الکتروموتور، مدارهای روشنایی، گرمکن‌های الکتریکی  و سایر تجهیزات برقی مورد استفاده قرار میگیرند.

کنتاکتور اشنایدر چینی

نحوه کار کنتاکتور

عملیات قطع و وصل در کنتاکتورها توسط بوبین یا سیم پیچ مغناطیسی انجام می شود، این بوبین مغناطیسی انرژی الکتریکی را به انرژی مغناطیسی تبدیل می کند، با قطع و وصل شدن برق این میدان مغناطیسی نیز قطع و وصل می شود و سبب قطع و وصل شدن مکانیکی کنتاکتور می گردد.

زمانی که جریان برق وارد بوبین ثابت، میشود دارای خاصیت مغناطیسی شده و مثل یک آهن ربا، قسمت متحرک هسته را جذب خود میکند. کنتاکت هایی در محل جذب قرار دارند که وظیفه عمل قطع و وصل برق را انجام می دهند، در زمان جذب دو هسته، کنتاکت ها به هم متصل میشوند وکنتاکتور در حالت وصل قرار میگیرد.

بوبین یک هسته مغناطیسی سیم پیچی شده‌است که نیروی لازم را برای اتصال فیزیکی کنتاکتهای هادی الکتریسیته فراهم می‌سازد.

تا اینجا کنتاکتور وصل شد از خاطر تان باشد در بالا گفتیم فنر ها بین دو هسته وجود دارد کاربرد این فنر ها در هنگام قطع کنتاکتور است.

زمانی که جریان برق به بوبین نرسد خاصیت مغناطیسی بوبین از بین می رود. از طرفی فنر قرار گرفته در بین دو هسته، باعث جدایی دو بوبین شده و اتصال از بین می رود در نتیجه عمل قطع اتفاق می افتد. بوبین کنتاکتورها را در صورت خرابی میتوان تعویض کرد.

کنتاکتور تله مکانیک چینی

انواع کنتاکتور

کنتاکتورها را می‌توان باتوجه‌به معیارهای متفاوتی در انواع مختلفی دسته‌بندی کرد که هر یک از آنها نیز ویژگی‌ها، قابلیت‌ها و کاربردهای منحصر به فرد خود را دارند. در ادامه به معرفی برخی از رایج‌ترین انواع کنتاکتور خواهیم پرداخت:

  1. کنتاکتور AC: این نوع کنتاکتور برای استفاده در منبع تغذیه DC استفاده می‌شود. داخل کنتاکتور AC از ورق‌های فولادی سیلیکونی وجود دارد و دارای یک حلقه اتصال کوتاه در انتهای هسته استاتیک است که برای از بین بردن لرزش و نویز آهنربای الکتریکی مفید است. این نوع کنتاکتورها دارای جریان راه‌اندازی بالا با حداکثر فرکانس 600 بار در ساعت است.
  2. کنتاکتور DC : یکی دیگر از انواع مختلف contactor ، کنتاکتورهای DC هستند که برای استفاده با منبع تغذیه DC طراحی شده‌اند. ساختار کنتاکتور DC از فولاد نرم و برخلاف کنتاکتورهای AC نیازی به حلقه اتصال کوتاه ندارد و می‌تواند جریان راه‌اندازی بالا با حداکثر فرکانس 1200 بار در ساعت داشته باشد.
  3. کنتاکتورهای مغناطیسی: سومین نوع کنتاکتور که جدیدترین و پیشرفته‌ترین نوع کنتاکتور است . ویژگی قابل توجه کنتاکتورهای مغناطیسی این است که نیازی به دخالت انسان ندارد و کاملاً به‌صورت الکترومکانیکی عمل می‌کند. بدین ترتیب کار کردن با آنها برای کارکنان ایمن‌تر و راحت‌تر خواهد بود.

کنتاکتور چیست

به طور خلاصه میتوان گفت کنتاکتور نوع خاصی از رله است که مدیریت مدارهای الکتریکی را در ولتاژ و جریان بالا فراهم میکند. در واقع تفاوت کنتاکتور رله و کنتاکتور در این است که رله ها توان و ظرفیت عبور جریان بالاتری دارند و برای ظرفیت تحمل جریان بالاتری به کار میرود. رله ها ظرفیت عبوری جریان پایینی دارند و به همین علت، بیشتر در مدارهای فرمان به کار می روند. ولی کنتاکتورها به علت ظرفیت عبوری جریان بالا، بیشتر در مدارات قدرت استفاده می شوند.

به همین دلیل در صنایع مختلف مانند کارخانجات و کارگاه های صنعتی و واحد های تولیدی، حمل و نقل، امور مربط به ساختمان سازی و… استفاده از کنتاکتورها کاربرد زیادی داشته باشند.

کنتاکتور 9 آمپر D9 تله مکانیک

انواع کنتاکتور از نظر تعداد فاز:

  • کنتاکتور تکفاز
  • کنتاکتور سه فاز

کنتاکتورهای تک فاز دارای دو تیغه قدرت و معمولا بدون تیغه فرمان می‌­باشند که برای مدارهای تک فاز مورد استفاده قرار می‌­گیرند و جایگزین مناسبی برای رله‌های شیشه‌ای و کنتاکت‌­های فرمان هستند.

اندازه این نوع کنتاکتورها نیز نسبت به کنتاکتورهای سه فاز کوچک‌تر است. کنتاکتورهای تک فاز با توجه به کاربرد زیادی که دارند در بخش‌های مختلفی همچون موتورهای تک فاز، پمپ‌­های مختلف در بخش کشاورزی، کولرهای گازی و … استفاده می‌­شوند.

کنتاکتور 12 آمپر LC1D1210 تله مکانیک

در ساختار کنتاکتورهای سه فاز ، سه تیغه قدرت و حداقل دو تیغه فرمان باز و دو تیغه فرمان بسته هستند که برای مدارهای سه فاز کاربرد دارند. در واقع زمانی از کنتاکتورهای سه فاز استفاده می‌شود که ولتاژ مورد نیاز بار بیشتر از توانایی کنترل توان یک رله باشد.

انواع کنتاکتور زیمنس (Siemens)

قیمت کنتاکتور چینی طرح اشنایدر

این نوع از کنتاکتورها از نظر ظاهر، قیمت و کاربردی که در ولتاژ و جریان بالا دارند، کاملا با کنتاکتورهای تک فاز متفاوت هستند. کنتاکتورهای سه فاز در بخش­‌هایی استفاده می‌­شوند که مصرف کننده‌ها نیاز به استفاده از برق سه فاز داشته باشند.

در نمای بیرونی کنتاکتورها تعدادی پیچ وجود دارد که سیم های برق به این پیچ ها متصل میشود روی قسمت پلاستیکی نارنجی رنگ در وسط آن وجود دارد وبه بوبین متحرک متصل است که رنگش با بدنه ی کنتاکتور متفاوت ست این قسمت یک نشانگر است که مشخص میکند وقتی کنتاکتور وصل است پایین میرود و وقتی هم سطح بدنه ی کنتاکتور باشد یعنی  قطع است.

در نمای بیرونی کنتاکتورها تعدادی پیچ وجود دارد که سیم های برق به این پیچ ها متصل میشود روی قسمت پلاستیکی نارنجی رنگ در وسط آن وجود دارد وبه بوبین متحرک متصل است که رنگش با بدنه ی کنتاکتور متفاوت ست این قسمت یک نشانگر است که مشخص میکند وقتی کنتاکتور وصل است پایین میرود و وقتی هم سطح بدنه ی کنتاکتور باشد یعنی  قطع است.

خرید کنتاکتور اشنایدر چینی

کنتاکتورهای سه فاز اشنایدر چینی با جریان های زیر تولید می شود.

کنتاکتور 9 آمپر با قاپک سفید  کنتاکتور 9 آمپر تیپ قدیم تله مکانیک  کنتاکتور 12 آمپر با قاپک سفید  کنتاکتور 12 آمپر تیپ قدیم تله مکانیک کنتاکتور 18 آمپر با قاپک سفید  کنتاکتور 18 آمپر تیپ قدیم تله مکانیک   کنتاکتور 25 آمپر با قاپک سفید   کنتاکتور 25 آمپر تیپ قدیم تله مکانیک  کنتاکتور 32 آمپر با قاپک سفید   کنتاکتور 32 آمپر تیپ قدیم تله مکانیک  کنتاکتور 40 آمپر با قاپک سفید   کنتاکتور 40 آمپر تیپ قدیم تله مکانیک  کنتاکتور 50 آمپر با قاپک سفید   کنتاکتور 50 آمپر تیپ قدیم تله مکانیک  کنتاکتور 65 آمپر با قاپک سفید   کنتاکتور 65 آمپر تیپ قدیم تله مکانیک   کنتاکتور 80 آمپر با قاپک سفید   کنتاکتور 80 آمپر تیپ قدیم تله مکانیک   کنتاکتور 95 آمپر با قاپک سفید  کنتاکتور 95 آمپر تیپ قدیم تله مکانیک  

 

برای تماس با کارشناسان ما با شماره های زیر تماس گرفته و یا در پیام رسان های ایتا، روبیکا، تلگرام یا واتساپ با کارشناسان فروش ما در ارتباط باشید.

شماره تلفن واتساپ کانکتور روبیکا کانکتور الکتریک ایتا کانکتور الکتریک تلگرام کانکتور الکتریک شماره تلفن کانکتور الکتریک

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

دیگر مقالات